Klackskor för dig

by on 17 oktober, 2015

Klackskor har länge varit mycket populärt och kan användas vid många olika tillfällen. Många bär klackskor i samband med festligheter och använder andra typer av skor till vardags. En klacksko har, som bekant, en klack och därför namnet klacksko.

Intresset för klackskor varierar allt eftersom modet förändras. Klackskor har i flera århundraden visat på att man tillhör en högre samhällsklass. Under 1600-1700-talet användes dessa skor av såväl män som kvinnor och det visade att personen som bar skon stod högre upp än andra. På 1500-talet förekom en typ av klacksko som kallas styltklack. Dessa skor kunde vara cirka 35 cm höga. De användes av kungligt folk i olika sammanhang men också av skådespelare på olika teatrar.

Olika typer av klackskor
Det finns väldigt många typer av klackskor. Till exempel mer boots-liknande skor med höga skaft, klackskor med lågklack eller stilettklack. Ordet klacksko kan betyda olika saker för olika människor eftersom det finns så många olika typer av klackar. De modellerna vi känner till mest är kanske stilettklack, kilklack och platåsula. Men dessa få typer är bara toppen av ett stort isberg av historia och utformning av den berömda klackskon.

Under 1700-talet blev klackskon mycket vanlig och det var framför allt tre former av klackar: Den franska klacken, Louis XIV och pompadourklack. Olika länder har sitt klackmode, till exempel kubansk klack, spansk klack och engelsk klack.

Hitta rätt skor
För att hitta klackskor finns det olika metoder. Tidigare genom tiderna har det inte varit viktigt att fötterna ska må bra och skorna ska vara sköna. Nej, det har varit viktigare att vara snygg. Som tur är kan man idag hitta snygga klackskor men samtidigt slippa fotproblem. Det finns till exempel inläggssulor att placera i skon för en bekvämare skoupplevelse. Det har blivit viktigare för människor att hitta bekväma skor.

På modesidor på internet finns det oftast väldigt bra rådgivning när det gäller skor. Självklart gäller detta även i de fysiska skobutikerna runt om i landet. Mät din fot och se till att du provar rätt storlek på skon. Var noga med att ta hjälp vid behov om du känner dig osäker.